Graag stel ik mij aan u voor. Mijn naam is Jaap Lamain. In 1984 werd ik geboren in het ziekenhuis van Winschoten. Tot mijn zesde jaar woonde ik, samen met mijn ouders, in Meeden. In Meeden ging ik naar de peuterspeelzaal en kleuterschool. In 1990 verhuisden we naar Zuidwending. Een lintdorp tussen Veendam en Nieuwe Pekela. Ik ging naar De Ommewending, een basisschool in het naastgelegen dorp Ommelanderwijk. Opgevoed in het Gronings dialect, Nederlands leerde ik op school.

 

In mijn jeugd, het was nog in de tijd zonder mobiele telefoon of (spel)computer, was ik veel buiten te vinden. Spelen met de andere kinderen uit het dorp. Voetballen, hutten bouwen, tikkertje, verstoppertje en ga zo maar door. In de winter stonden we op de schaats en in de zomer gingen we zwemmen in het zwembad van Meeden of het Heeresmeer in Nieuwe Pekela.

 

Op Zuidwending kwam ik als kind al regelmatig in het dorpshuis. Meedoen aan de verschillende activiteiten die georganiseerd werden. Knutsel- en filmmiddagen, jeugddisco, kerstochtenden, sterritten en zeskamp tijdens het dorpsfeest. Zo kwam ik ook in aanraking met toneel van toneelvereniging De Harmonie. Eerst alleen maar kijken, later samen met een oudere dorpsgenoot zorgen voor de muzikale omlijsting tijdens de uitvoering voor senioren. Ik op mijn keyboard en hij op zijn accordeon. Ze noemden ons duo “Jong en oud”.

 

Na de basisschool ging ik naar de MAVO op de Winkler Prins in Veendam. De vier jaren gingen mij gemakkelijk af en met geringe inzet haalde ik goede cijfers. Daarna ging ik naar het MBO, AOC Terra in Emmen voor de opleiding: Kaderfunctionaris Dierverzorging. In 2004 heb ik mijn opleiding afgerond en ging ik aan het werk bij dierenspeciaalzaak Pets Place in Ter Apel. Begin 2023 ben ik binnen Pets Place verhuisd en als bedrijfsleider gaan werken in het Pets Place filiaal in Winschoten.

 

Rond mijn 15de werd ik gevraagd als toneelmeester bij de toneelvereniging. Op mijn 18de had ik mijn eerste rol in een toneelstuk. Er werd en wordt gespeeld in het Gronings dialect. Hier kreeg ik mijn eerste ervaring op een podium en leerde ik wat het is om voor een groep mensen te staan. Nog altijd ben ik lid en sinds 2009 de trotse voorzitter van deze vereniging. De jaarlijkse uitvoeringen zijn voor ons het hoogtepunt en is voor vele bezoekers een reünie.

 

Via de toneelvereniging leerde ik mijn vrouw Annet kennen en sinds 2006 woon ik samen met haar in Veendam. In 2008 zijn we getrouwd en werd onze zoon Mark geboren. Met zijn drieën houden we van leuke dingen doen zoals het bezoeken van theater, bioscoop, dierentuinen, vakanties en dagjes weg. Ook fijn vinden we het spelen van bord- en kaartspellen aan de tafel, gezelligheid en familietijd is voor ons erg belangrijk. En natuurlijk het uitoefenen van onze gezamenlijke hobby toneel. Onze twee katten Beau en Max maken op dit moment ons gezin compleet.

 

Begin 2018 kreeg Annet een hersenbloeding. Dit heeft een grote impact op haar en op ons gezin. Het leven zal nooit meer zijn zoals voor de hersenbloeding. Nog dagelijks hebben we te maken met de gevolgen hiervan. Maar gelukkig hebben we elkaar nog. De dood was op dat moment erg dichtbij en heb ik mij beseft dat het leven ineens voorbij kan zijn en hoeveel verdriet dat geeft. We zijn nog meer gaan genieten van de kleine dingen in het leven.

Een aantal jaar geleden kreeg ik het gevoel dat ik iets anders wilde dan werken bij Pets Place. Ik haalde geen voldoening meer uit mijn werk. Ik kwam in aanraking met de uitvaartwereld middels mijn hobby toneelspelen. Bij de toneelvereniging waar ik speel spelen ook uitvaartleiders en een uitvaartspreker. Ik raakte zeer geïnteresseerd door hun verhalen en kreeg steeds meer het gevoel dat werken in de uitvaartwereld zeer goed bij mij past. Het betekenisvol kunnen zijn voor nabestaanden in een voor hun zo moeilijke periode en proberen om het verlies van hun dierbare wat dragelijker te maken spreekt mij daarin het meeste aan.

 

Om alle ins en outs van de uitvaartwereld te weten te komen heb ik een opleiding Uitvaartverzorger gevolgd en een diploma behaald. De opleiding heeft mij nog enthousiaster voor dit vak gemaakt dan ik al was. Na de theorie was het tijd om praktijkervaring op te gaan doen. Ik kreeg de gelegenheid om met uitvaartleiders en een uitvaartspreker mee te lopen als stagiaire. Ik leerde in de praktijk levensverhalen te schrijven en voor te dragen. Mijn keuze om in de uitvaartwereld te gaan werken werd nogmaals bevestigd. Het schrijven van een levensverhaal en dit in memoriam vertellen tijdens een uitvaartplechtigheid gaat me goed af, past bij mij en geeft veel voldoening.

 

In 2022 ben ik mijn eigen bedrijf begonnen als Spreker bij Uitvaarten. Ik maak een in memoriam en spreek de woorden namens de familie tijdens de uitvaartplechtigheid. Deze woorden kunnen zowel in het Nederlands als in het Gronings dialect worden gesproken.

 

Ook word ik regelmatig ingehuurd als uitvaartleider of ter ondersteuning bij een uitvaart door diverse uitvaartverzorgingsbedrijven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb